Notice: A session had already been started - ignoring session_start() in /home/users/siwznak/public_html/fundacja.znak.org.pl/ucho/index.php on line 13
Cel projektu - Uchodźca mój dobry sąsiad

Cel projektu

Wsparcie dla projektu udzielone przez Islandię, Lichtenstein i Norwegię poprzez dofinansowanie ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego oraz Norweskiego Mechanizmu Finansowego, a także budżetu Rzeczpospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych

Najważniejszym celem projektu jest realizacja działań na rzecz zmniejszenia różnic społecznych pomiędzy społeczeństwem polskim a uchodźcami próbującymi zbudować w Polsce nowe życie, oraz wzrost akceptacji i społecznego zrozumienia dla ich obecności.

Projekt skierowany jest bezpośrednio do:

• dzieci, nauczycieli i rodziców zarówno polskich, jak i z ośrodków dla uchodźców;
  • uchodźców przebywających w ośrodkach: dorośli i dzieci - głównie narodowości czeczeńskiej (największa grupa uchodźców w Polsce).

Pośrednio projekt zaadresowany jest do samorządów lokalnych, na terenie których funkcjonują wybrane ośrodki, organizacji pozarządowych działających na tym terenie oraz lokalnych mediów.

Dzięki podjętym w ramach projektu działaniom zamierzamy osiągnąć następujące efekty:

• Wzmocnienie lokalnych działań na rzecz zmniejszenia różnic społecznych pomiędzy społeczeństwem polskim a uchodźcami oraz wzrost akceptacji społecznej dla ich obecności;

• Zwiększenie efektywności lokalnej współpracy międzysektorowej na rzecz rozwiązywania lokalnych problemów;

• Wzrost aktywności odbiorców projektu w zakresie działań aktywizujących członków lokalnych społeczności oraz wzrostu ich odpowiedzialności za to, co się dzieje w ich najbliższym środowisku;

• Zwiększenie świadomości wszystkich odbiorców projektu dotyczącej konieczności akceptacji grup zagrożonych wykluczeniem społecznym - w tym uchodźców - na rzecz zrównoważonego rozwoju. Pozytywna, pełnowartościowa integracja uchodźców, której owocem będzie ich aktywny udział w życiu społecznym, zapewni regionowi stabilność, rozwój ekonomiczny, a tym samym spójność społeczno-gospodarczą.