Ludzie niosący nadzieję - Fundacja Kultury Chrześcijańskiej Znak

Ludzie niosący nadzieję

Projekt „Ludzie niosący nadzieję” jest realizowany od 2011 r. i ma na celu zebranie i opublikowanie na stronach Fundacji tekstów opisujących autorytety ludzi, którzy pomagają nam odnaleźć drogi wyjścia z kryzysu. Projekt adresowany jest przede wszystkim do ludzi młodych, ale zachęcamy wszystkich do przesyłania tekstów na adres Fundacji: fundacja@znak.org.pl. Dla zainteresowanych prowadzimy również rozmowy telefoniczne i via Skype, w razie potrzeby istnieje możliwość publikacji anonimowej. Poniżej apel prezesa Fundacji, Stefana Wilkanowicza.

Ludzie niosący nadzieję – apel o ich szukanie

Szukajmy ludzi, którzy nam pomogą wychodzić z przygnębienia, dostrzegać dobro, widzieć drogę do niego. Przekraczać złość i pesymizm. Rozejrzyjmy się wokół nas, znajdźmy choć jednego człowieka, który jest ważny dla mnie, który mi pokazuje co można zrobić dobrego. Opiszmy go z zachowaniem anonimowości – jego i własnej. Kim jest, co robi, dlaczego warto go naśladować, w czym mnie pomaga, komu w szczególności mógłby pomóc.

Najlepiej będzie pokazywać dzisiejszych młodych ludzi, ale nie wykluczać nikogo.
Najbardziej potrzebni są nam współcześni, ale postacie historyczne także są ważne.

Można pokazać dzisiejszych liderów młodzieży, ale unikać reklamiarstwa.

Ja na przykład musiałbym podać po prostu Jana Pawła II i wyjaśnić dlaczego dla mnie jest najważniejszy. Spodziewam się, że wielu innych pewnie też Jego poda. Ale myślę także o innych.

Na przykład o kalekiej dziewczynce, którą czci cała parafia i która pewnie będzie beatyfikowana. O niewidomej i sparaliżowanej starszej pani, której jedynym zmartwieniem było to, że ma za mało czasu na modlitwę, bo za dużo śpi.

Ale nie chodzi tu jedynie o ludzi niezwykłych, wyjątkowych, średnio dobrzy też są ważni – bo łatwiejsi do naśladowania.

Apel ten powinien dotrzeć do najszerszych kręgów ludzi, zwłaszcza młodzieży, jego adresatami powinny być:

• pisma chrześcijańskie
  • pisma młodzieży
  • organizacje młodzieży
  • uczestnicy pielgrzymek i imprez młodzieżowych
  • studenci zagraniczni w Polsce
  • młodzież polonijna
  • szkoły
  • niepełnosprawni, wykluczeni

Prosimy o teksty pisane, ale możemy także telefonować i nagrywać rozmowy, zachowując anonimowość w miarę potrzeby.

Nie mamy złudzeń – to nie będzie szybkie i łatwe. Trzeba się uzbroić w uporczywą cierpliwość.

Stefan Wilkanowicz