Eurodialog - Fundacja Kultury Chrześcijańskiej Znak

Eurodialog

www.eurodialog.org.pl

Celem projektu było stosunkowo szybkie konfrontowanie różnych punktów widzenia, pożyteczne dla parlamentarzystów, instytucji europejskich, dziennikarzy oraz organizacji i osób troszczących się o twórczą wymianę doświadczeń oraz projektów. Jesteśmy przekonani, że naszemu kontynentowi potrzebna jest mądra integracja, która zachowuje bogactwo różnorodności i pogłębia wspólną bazę wartości, bez której trudno o skuteczną współpracę, także w dziedzinie gospodarczej. Rozpoczęliśmy od reperkusji wywołanych przez publikacje karykatur Mahometa, a także refleksje dotyczące Białorusi - głównie z punktu widzenia jej przyszłości - starając się zrozumieć jej kulturę i znaczenie dla Europy. Przyszłość Ukrainy i Dialog kultur. Strona jest promowana wśród europarlamentarzystów, mediów i europejskich instytucji. Na stronie Eurodialogu zamieszczane były rozmowy o różnych aktualnych zagadnieniach europejskich, dostępne w różnych językach, w formie dźwiękowej lub pisanej.

Patronem programu był Jan Kułakowski, poseł do Parlamentu Europejskiego (www.jankulakowski.pl)

Współorganizacja konferencji, debat, patronaty medialne (2007):

• Debata pt. Trialog dla Europy, 07.03.2007. Organizatorzy: Instytut Politologii Akademii Pedagogicznej im. KEN oraz Fundacja Kultury Chrześcijańskiej ZNAK

• III Dni Kultury Muzułmańskiej we Wrocławiu - konferencja Nowoczesność, religia, islam, 18.05.2007. Organizatorzy: Muzułmańskie Centrum Kulturalno- Oświatowe we Wrocławiu, Instytut Filozofii Uniwersytetu Wrocławskiego, Fundacja Kultury Chrześcijańskiej Znak